Juha Räsänen PDF Tulosta Sähköposti

Juha Räsänen

JUHA RÄSÄNEN
Syntynyt 1947, naimisissa, kaksi poikaa, joista ensimmäinen, Jyri, syntyi neljä päivää ennen HAIRin ensi-iltaa ja nimitettiin ensimmäiseksi kukkaislapseksi! Soittaminen ja laulaminen on ollut mukana Juhan elämässä jo lapsesta saakka. Hänen isänsä Pauli Räsänen oli tunnettu muusikko ja laulaja. Siitä huolimatta Juha suuntautui opinnoissaan käytännön aloille. Hän suoritti vuonna 1973 filosofian maisterin tutkinnon matemaattis-filosofisella opintosuunnalla aineina tietojenkäsittely, tilastotiede ja matematiikka. Hän työskenteli ensin Tampellan Konepajalla, sitten Nokia Elektroniikassa ja neljätoista vuotta TeliaSoneralla. Mukana työelämässä yhteensä 35 vuotta.
Esiintyminen laulusolistina ja kitaristina alkoi jo kaksitoistavuotiaana Pauli-isän kanssa keikalla. Myöhemmin kitarayhtye the Sharpers, Aila Heikkilän bändi ja muut 1960-luvulle tyypilliset tanssimusiikkikokoonpanot. HAIR-musikaali teki tuloaan Tampereelle 1969 ja Aila Heikkilän ja Rami Rantasen vihjeestä nuorukainen tuli esiintymään ja pyrkimään mukaan. Hän oli kuin luotu Bergerin rooliin ja vahvana lauluvoimana tervetullut esiintyjäryhmään. Mukaantulo vaativaan ja aikaa vievään teatteritoimintaan, vaikka se toimikin harrastajapohjalta, muutti elämää ja olemista. HAIR-musikaalilla tehtiin vierailuja ja kiertueita heti ensi-illan jälkeen, ja siinä sivussa piti aamulla rientää Tampellaan töihin.

Roolitehtävät lisääntyivät: HAIRin jälkeen musikaali Salvation, jossa Marc´in rooli. Vaihtelua toi satunäytelmän Peppi Pitkätossun Tommi, josta hypättiin vuorostaan musikaali West Side Storyn Tonyksi. Vielä 1972 hän vieraili Pontius Pilatuksen roolissa Finntheatren tuottamassa Jesus Christ Superstar-rockoopperassa. Vuoden 1969-70 esitysmäärät nousivat niin suuriksi, että normaali päivätyö vaikeutui. Juhasta tulikin vuodeksi ensimmäinen ja ainoa Popteatterin näyttelijä, jolle maksettiin kuukausipalkkaa. Musikaalien lisäksi tehtiin ravintolashow´ta mm. toukokuussa 1971 Tampereen Teatteriravintolaan Matti Rosvallin kirjoittama ja ohjaama ”Pirkko Saanakorpi ja Juha Räsänen rotvallilla”.  Saman vuoden syksyllä sama pari lauloi Helsingin Kaupunginorkesterin solisteina Jorma Panulan toimiessa kapellimestarina musikaalin West Side Storyn lauluja.

Elämä vakiintui teatterivuosien ja työelämään paluun jälkeen, joten musiikkiharrastuksillekin jäi aikaa. Juha lauloi mm. vuosina 1981-82 Tampereen Poliisilaulajissa olematta poliisi. Ainoa ongelma oli löytää tarpeeksi pieni virka-asu. Eräs merkittävä esiintyminen oli vappuna 1984 Royal Albert Hallissa Lontoossa. Siellä vietettiin kansainvälisen Setlementtiliikkeen 100-vuotisjuhlia, jonka juhlaohjelmassa Juha lauloi Saukkolan pelimannien toimiessa säestäjinä. Soittoharrastus jatkuu edelleenkin 1960-luvun tyylisen ”harrastuspohjalta” toimivan kitarabändin muodossa, joka esiintyy mm. häissä ja syntymäpäivillä. Muista harrastuksista mainittakoon saksanpaimenkoira Aasa, kesämökki, sukututkimus, valokuvaus ja osallistuminen Lions-Clubin toimintaan (Lionsritari v.2009).

Teatterivuosien muistot palaavat mieleen joskus vieläkin unessa: HAIRin esitys on alkanut, mutta repliikit ja laulunsanat ovat unohtuneet eikä roolivihkoa löydy mistään.

Etusivu henkilöt Juha Räsänen