Ria Sandelin (Hautala) PDF Tulosta Sähköposti


Ria ja Ruuben Hair40 pippaloissa

1950 syntynyt, nykyään Vaasassa asusteleva vaaka.

Ria oli mukana Hairissa ja West Side Storyssa. Hairiin Ria tuli kesäkiertueen jälkeen, kun esitykseen haettiin uusia tekijöitä.

”Muistan miten piti tanssia Tampereen Kaupunginteatterin isolla näyttämöllä ja Rolle plokkasi joukosta ne, jotka hän katsoi riittävän hyviksi”, Ria muistelee.

”Hairissa olin hippijoukkoa. Tanssin ja lauloin yhteisiä biisejä. Lisäksi tuurasin joitain kertoja yhtä kolmesta värillisestä naisesta laulamassa telineellä ’White Boys Black Boys’. Muutoinkin olin joka esityksessä värillinen, joten jokaista esitystä varten piti sutia koko kroppa ruskeaksi. Ja esityksen jälkeen suihkuttaa pois. Sangen työlästähän se oli, mutta en koskaan kokenut sitä ongelmaksi”, kertoo Ria.

Ria oli mukana myös Hairin  Ruotsinkiertueella. ”Hair-porukasta hengailin eniten Helyn ja Mollan kanssa. Molemmat olivat ystäviäni myös teatterijuttujen ulkopuolellakin. Hely asui melkein naapurissani Raholassa ja Molla Nokialla”, Ria muistelee.
”West Side Storyssa tanssin Rollen parina, ainakin osittain. Ja olin siitä isosti otettu!!” kertoo Ria tohkeena.


Ria ja Hely Ruotsinkiertueella 1971                       Ria ruotsinkiertueella 1971                       Ria kiertueella -71Ria muutti Helsinkiin 70-luvun alussa, koska halusi "maailmalle" ja tuolloin Hesa oli iso irtiotto kotikaupungista. Ria pääsi bingoemännäksi ja asui eläkkeellä olevan vanhan rouvan alivuokralaisena. Elo oli riemukasta ja vapaata, mutta ei edennyt bingoalalla kovinkaan loistavasti. Ria palasi Tampereelle jonkin ajan päästä ja ryhtyi päätoimiseksi hipiksi. Toki teki sitä sun tätä työkseen, mutta mitään erityistä ammattia ei tuolloin vielä ajatellutkaan hankkia. Ria piti maalaamisesta öljyväreillä ja piirtämisestä.

Jojo  Lea  Julli  Matsu  Molla  Pajula  Paukku  Virta  Lampimäki    Lampimäki


”Tekemäni piirrokset hairilaisista ovat yksi esimerkki tekemistäni kuvista. En muista tarkkaan, mitä olen ajatellut kuvia piirtäessäni, mutta oletettavasti olen kotona ollessani vaan hahmotellut hairilaisten kavereitteni kuvia heitä muistellessani. Kuvat on piirretty oletettavasti vuonna 1970 tai 1971.”

Rian piirrokset Galleriassa isompina kuvina.

Ria opiskeli vuosina 1979-1981 Taideteollisessa Korkeakoulussa, mutta kulkuriluonteisena kiertolaisena lähti kesken opintojen taideaineiden opettajaksi Pohjanmaalle. Teki opetustyötä aikuisten parissa kansalaisopistossa ja sen ohella teki kuvaamataidonopettajan sijaisuuksia lukiossa. Taide, kuvantekemisen muodossa, jäi siinä vaiheessa, kun avioitui ja muutti Varsinais-Suomeen maaseudulle.
”Asuin 11 vuotta maatalon emäntänä ja perheyrityksen laidasta-laitaan-työntekijänä.
Valmistimme ko.yrityksessä, puolisoni kanssa, lyömäsoittimia (qintot,congat, tumbat ja bongot), joita myimme niitä ympäri maailmaa”. Ria kertoo.

Vältyttyään nippa nappa tulemasta hulluksi pienessä 2000 asukkaan kylässä,  Ria jatkoi taas matkaa. Ja lopulta, monenlaisen työn ja elämänvaiheen jälkeen, hän  päätyi Turun ja Helsingin kautta takaisin syntymäkaupunkiinsa, Vaasaan.

”Vaasassa jäin vapaaehtoisesti pois työelämästä. Olisin jäänyt jo paljon aikaisemminkin, mutta halusin ensin turvata molemmille pojilleni hyvän ponnahduspinnan maailmalle. Ja tässä maailmassa sellaisen takaaminen vaatii rahaa, ja rahaa voi, aika helposti, tehdä työllä. Nyt, kun sekä vanhempi että nuorempi poikani ovat omillaan, olen onnellisesti irrottautunut palkkatyöstä. Harrastan innokkaasti nukkumista ja olemisen vapautta. Keittelen kahvia ja maalaan akvarelleja. Elämäni on yksinkertaista. Olen tyytyväisesti köyhä” kertoo hän.

”Tampereen Popteatterissa mukana oleminen oli minulle ennen kaikkea ilon asia, koska sain olla ikäisteni nuorten kanssa tekemässä hienoja esityksiä. Rolle oli hyvä ohjaajana. Hän antoi vapautta ja osasi pistää myös tiukille. Ja oltiinhan me loistavia! Parasta laatua. Luovia ja innokkaita. Jokin jännä yhteys syntyi silloin. Sen tarkemmin en osaa pukea sitä sanoiksi, mutta kun tapasimme Litukan juhlissa kesällä, elokuussa 2009, sen vaan tiesi ja tunsi”.

 
Etusivu henkilöt Ria Sandelin (Hautala)