Esko Valtaoja nostalgiatripillä PDF Tulosta Sähköposti

Avaruustähtitieteen professorin nostalgiatrippi ÅST:n Hair-musikaaliin.

Vuoden 1969 Tampereen Popteatterin musikaalin vaikutuksesta ei mies kuitenkaan ole tärviölle mennyt...

päinvastoin.

Kiitokset kiitoksesta!

Satakunnan Kansa 26.4.2011 PDF Tulosta Sähköposti

Toimittaja Johnny-Kai Forssellin juttu Satakunnan Kansassa.

Myrsky vesilasissa

SK:n lööppi

Lauteilla jälleen PDF Tulosta Sähköposti

Legendraarinen The Matthews ja Rauli (Rale) Koivisto lauteilla 40 vuoden tauon jälkeen.

Kaide

Rale ja Kala

Kala itte  Make

Tähän on tulossa elävää kuvaa keikasta.  Kuvat Niko Airaksinen

Juutuubista löydettyä:

Hippimusikaali Hair ja Tampereen Popteatterin tarina PDF Tulosta Sähköposti

Päivi Taussi kirjoittaa Kymen Sanomissa 5.8.09 otsikolla: ”Teatterihistoriaa esittämällä ja kirjoittamalla”.

”Teatterin moniottelija Reijo Paukku on tehnyt taiteenlajinsa historiaa useaan otteeseen. Legendaarisin teko on Hair-musikaalin ensimmäisen suomalaisversion toteuttaminen pian kantaesityksen jälkeen. Nyt Paukku on kirjoittanut kirjan, jossa hän selvittelee perusteellisesti Hairia yleensä, omaa produktiotaan ja legendaan kuuluvaa Tampereen Popteatteria.
Kyse on merkittävästä ja kiinnostavasta ilmiöstä, ja on enemmän kuin paikallaan, että Paukku tekee teatterihistoriaa näinkin, kirjoittamalla kappaleen sitä.”
ja jatkaa kuvattuaan rokmusikaali Hairin merkitystä ajalleen:
”Paukku kirjoittaa laveasti teoksesta itsestään. Hän availee merkitystulkintoja sellaisella tavalla, että monen teatterikriitikon sietää olla kateellinen. Kirjan lukijalle ei jää vähimmässäkään määrin epäselväksi, kuinka tärkeänä kirjoittaja pitää teosta. Eikä lukijalle jää edes halua väittää vastaan.”
---
” Paukun kirja välittää kuvan nuorten innosta ja vimmasta. Sanoista kajastaa ylpeys kaikesta siitä, mihin on yltiöpäisesti rohjettu tarttua. Ylpeydestä ja omanarvontunnosta huolimatta leuhkuus ei haise ainakaan pahasti. Paukku nimittäin antaa sijansa myös kritiikille. Toki sanomalehtiarvostelut olivat pääosin ylistäviä ja vähintään ymmärtäviä, mutta kertovat ne senkin, että ei kaikki suinkaan täydellistä ollut.
Kirjoittajan tyyli on letkeää. Vaikeuksista huolimatta tähdet aina kääntyvät onnelliseen asentoon.
Joka rivillä en ollut varma, olivatko jännittävät päätelmät Paukun omia vai olivatko ne lainaa hänen käyttämistään lähteistä. Mitä ilmeisimmin hän kuitenkin allekirjoittaa päätelmät.
Hairin ja Popteatterin tarina tempaisee mukaansa sellaisenkin, jolle ne eivät edusta ihan oman sukupolven  kapinaa. Kirja on hyvin kirjoitettu. Tekstiin upotetut nimilitaniat ovat vähän rasittavia ja niille, joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa, myöskin jokseenkin yhdentekeviä.
Varsinkin omakustanteeksi kirja on melkoisen huolellisesti toimitettu, siinä on käytetty ammattitaitoista mutta ei pikkumaista kielenhuoltajaa, ja Anne Puntilan ja Paukun taitto on kaunis.”

Karjalaisessa 5.9.09 Eija Komu kirjoittaa  Rollen kirjasta otsikolla: ”Järkyttää tällainen karvapää…”  mm. seuraavaa:

”Kesän nostalgiset hippihappeningit jatkuvat Tampereen Popteatterin (1966–72) vaiheilla. Ohjaaja Reijo Paukku muistelee energistä nuorisoryhmäänsä. Hän ei juutu omaan legendaansa, Hairin suomalaisversioon, vaikka se kylpeekin eniten näissä parrasvaloissa.
Tampereen Teatteriin tanssijaksi kiinnitetty rautulaisevakko rakensi Popteatterin pohjan ortodoksinuorten kerhossa. Seurakuntajuhlissa, Joensuussakin saakka, esitettiin kotikutoisia, hippihenkisiä produktioita.”
---
Kaivattu täydennys

”Popteatterin vaiheiden odotettu tallennus on innostunut, tasapuolinen ja värikäs. Se täydentää sekä suomalaisen rockin että teatterin historiaa. Mukaan on liitetty Hairin synopsis ja lyhyt luonnehdinta hairilaisten myöhemmistä vaiheista.
Kuvitus on harvinaisen korkeatasoinen. Studiopotretteja on runsaasti. Varsinkin Pirkko Saanakorven, Hairin Sheilan, kasvokuva kertoo herkkävireisesti kokonaisesta aikakaudesta. Kieliasu on tarkistuttamisesta huolimatta melko suurpiirteinen."

Etusivu Ajankohtaista